Rinus Michels ikke bare Nederland, Ajax og Barcelona det var også FC Køln og Bundesliga

Embed from Getty Images

Rinus Michels er mest kjent som han som oppfant totalfotballen og ledet Johan Cruyff, Nederland, Barcelona og Ajax til store bragder. Det er også mange som husker han for årene i USA med Los Angeles Aztecs der han var en del av NASL sirkuset.

I en lang fotball karriere fikk Michels tid til en liten tur innom Bundesliga også der han tok over FC Køln og trente laget til serie sølv og cup gull, og der en engelskmann fikk gleden av å trene under denne nederlandske mester.

Det at man har hatt både Brian Clough og Rinus Michels som trener er det ikke mange som har opplevd, men Tony Woodcock han spilte for begge to.

FC Køln klarte aldri å vinne Bundesliga under Michels, noe de hadde gjort noen år før. Målsettingen var klar, der nevnte Woodcock, landslagspiller for England, kom fra Nottingham Forest i spann med tidligere verdensmester Rainer Bonhof.

Pierre Littbarski var på vei opp og fram, der han fikk sitt store gjennombrudd med Rinus Michels som sjef. Arven etter Heinz Flohe og Wolfgang Overath skulle være i skjønneste orden, der de to legender hadde lagt støvlene på hylla, så ble et nytt lag med noen gamle, noen unge og en og annen stjerne satt sammen.

Det laget som spilte seg frem til finalen i den tyske cupen, og vant 1-0 over byrivalen Fortuna, målscorer Littbarski, hadde også andre spennende spillere på banen denne dagen.

Toni Schumacher ble det ubestridte førstevalg for Vest-Tyskland, der han også var det samme for FC Køln gjennom disse årene. Hendelsen med Patrick Battiston i VM i 1982 overskygget nok fakta om Toni Schumacher, en av verdens beste keepere på sin tid, og det at han faktisk hadde Rinus Michels som sin klubbtrener akkurat da, lite nevnt og kanskje glemt.

Det å se igjennom denne lagoppstillingen var spesielt der to blad Klaus, Fischer og Allofs også var en del av et utrolig fantastisk lag. To landslagsspillere, den ene med mange år foran seg i det beste selskap, den andre noe på hell men allikevel viktig. Fischer hadde rutinen, Allofs det litt yngre pågangsmotet. Begge spillere ankom i 1981, Fischer fra Schalke 04 og Allofs fra Fortuna Dusseldorf.

Der vi ser at klubben i dag også satser hardt på et united colours konsept og henter spillere fra nær og fjern har de vel mistet mye pga av mangel på tålmodighet. Klubben ligger akkurat før vinterpausen i Bundesliga på en 4. plass, og selvfølgelig er en direkte retur til øverste nivå innen rekkevidde, men svært urovekkende at en slik klubb kan havne i dette uføret.

I laget fant du en annen annerkjent angriper, Herbert Zimmermann. En litt glemt spiller som kom til FC Køln i 1974 fra Bayern Munchen, og var en av kontinuitetsbærerne som også var i laget da klubben to The Double i 1977/78, der også Schumacher var med.

Midtbane eleganten Herbert Neumann var også hentet hjem og tilbake etter spill i Serie A med Bologna og Udinese. Neumann var også tidligere double vinner fra den gylne sesongen. Bonhof og Woodcock spiller ikke finalen, begge skadet foran dette helt spesielle oppgjøret.

Stephan Engels var sammen med Pierre Littbarski to av de yngre i laget. Engels var 20 år da finalen ble spilt, og tok tradisjonene videre og spilte 236 seriekamper for klubben før han tok turen over til rivalen Fortuna. Littbarski spilte for FC Køln i to perioder og hadde også opphold i Racing Paris og senere i Japan. Littbarski fikk også totalt 73 landskamper over en periode på ni år.

Paul Steiner og Gerd Strack var begge en del av forsvarsfireren og begge er det vi vil beskrive som gode robuste Bundesliga spillere. Steiner fikk kun en landskamp, Strack spilte totalt ti ganger for Die Mannschaft. Harald Konopka og Dieter Prestin var de to siste i start oppstillingen denne dagen da Rinus Michels førte FC Køln frem til seier i den tyske cupen.

Harald Konopka var også en av spillerne som var igjen fra 1977/78 generasjonen det var også Dieter Prestin. Det oset av rutine og dette laget var satt sammen i en form som gjør at man ser at Rinus Michels hadde tenkt på det som alle store trenere gjør. Det handler om en helhet, der system, spillere, erfaring og også ungt og fremadstormende finner sin plass. Det var også plass til Frank Hartmann og Holger Willmer som begge hadde solide og gode karrierer i tysk fotball.

Det er mange som snakker om superklubber og må vel si at der Borussia Dortmund følger Bayern Munchen i dag var FC Køln under Rinus Michels nære ved å bygge en enhet som du ser har det i seg til å gå hele veien. Det at også Rainer Bonhof og Tony Woodcock var en del av troppen sier sitt.

Michels forlot FC Køln i 1983. Tok over Nederland igjen og ledet landet sitt til deres eneste mesterskaps gull i EM 1988. Nye spillere ble utviklet til verdens beste av Rinus Michels, der navn som Van Basten, Gullit, Koeman og Rijkard ble ledet frem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: