Julkort Torekov, lotteri Torevi, isbad og biltur, rød badekåpe og Bermuda, det ønskes god jul!

Embed from Getty Images

Vi nærmer oss jul og jeg tar turen til Torekov. Hvor? sa du, til hvor? Torekov?. Med toner av Bengt Hallberg og «Två solröda segel» tar vi fatt på ferden til dette lille sted på den svenske vestkysten nede mellom Halmstad og Helsingborg. Vi kjører på E6 og etter noen mil og lenge etter noen mil til, finner vi avkjøringen til 115. Vi kjører videre på denne landsvei og etter litt frem og litt tilbake, rundt en sving og opp en bakke, ned igjen, så er vi på der igjen.

Det er en god plass vi har reist til. Vi skal overnatte på Grodan, et fint lite gjestgiveri. Huset er malt i mørkegrønt med lysegrønne vinduer. En spesiell trebygning i god gammel sveitser stil. Stedet drives av dansken Noah Hansen.

Noah flyttet til Torekov i 1984 og har blitt her siden, og har drevet Grodan her. Vinteren er det som regel lite besøk, men vi er noen som kommer tilbake for å ha det fint i jula. Jeg svinger inn på gårdsplassen, det er noe rim på bakken og litt som det kan være ved sjøkanten på denne tiden av året og på steder som dette.

Tar ut min bagasje fra bilen, en rød Saab 9-3. Jeg står nå i resepsjonen, som er der under trappen til 2. etasje. Ser inn i stuen, juletreet er pyntet og det ligger allerede gaver under treet og lysene er tent. Du kjenner lukten av gran. Du ser lysene på treet lyse selvom det er lyst ute.

Går opp trappa til rommet. Har det samme år etter år, det er nr 12. Legger fra meg det jeg har med, og finner frem min gave. Pakken har sort papir og gule bånd. Jeg går ned, legger pakken under treet, og setter meg ved et bord helt borte ved vinduet der jeg kan se Morgenbryggan nå i rimet drakt og med ordet vinter skrevet på.

Morgonbryggan er stedets monument, der selvfølgelig sommeren er den som får flest besøk, men idag når jeg ser ut går det en mann utover mot enden av bryggen. Han har rød badekåpe ser jeg, der jeg følger med fra vinduet. Jeg drikker min kaffe og smaker litt på en Napoleonstopp, har også fått en Svensk Drøm servert og en sukkerbit. Mannen i den røde badekåpen er nå kun i en rød Bermuda, klar for å gjøre sitt bad. Han går ut i vannet, tar noen svømmetak, før han rolig kommer opp igjen. Jeg vet jo hvem det er, en gammel kjenning, titter litt i lokalavisen Bjäre Nu som ligger på bordet. Vet at vi snart skal møtes igjen, jeg og mannen i rødt.

Det er nå vi venter litt på det som skal skje, vår egen trekning i et godt og fint lotteri. Det er som før og alltid i regi av idrettsforeningen Torekovs IK. De holder til på Torevi, om du lurer. Jeg snur meg og spør Noah, som står i døråpningen og snakker med gjesten som har kommet inn. Vi kan fortelle deg at det er Hugh, engelskmannen som jeg har kjent i mange mange år. Han bader alltid denne dagen og selvfølgelig i sin røde Bermuda. Fortsatt våt i håret, har han badekåpen på.

Jeg spiser en ny Napoleonstopp og får også en Hallongrotta. Det er kommet noen nye dråper kaffe i min kopp. Hugh har nå fått skiftet og kommer inn. Vi venter sammen ved bordet, og gleder oss til det som nå skal skje.

Torekovs IK er som mange andre, på vei. De svever litt mellom bunn og bunn, men det er i fotball, mye andre ting som også foregår her, så om det ikke blir opprykk igjen fra 7. til 6. så gjør det ingenting.

De har sitt lotteri som vanlig til jul, og folk har tatt sine lodd også i år. Når Tage Ekblom meddeler i avisen, i lokal radio og på mange andre steder at det er lotteri, da tar folk lodd. Tage og Jimmy går dør til dør for å selge sine lodd og få inn penger til videre drift. Trekningen foregår som alltid på på Grodan, det er en god gammel tradisjon, denne dagen før jul.

Jimmy, med Borg til etternavn har også nå kommet til Grodan. Han er alltid med også på trekningen, hjelper også Noah hvis han ringer og hvis han trenger hjelp, det blir uansett ingen trekning uten Jimmy. Det er han som eier hjulet. Noah, jeg, Hugh, Tage og Jimmy har våre faste jobber, der vi står for trekningen, denne helt spesielle dag.

Vi har nå lagt absolutt alle gevinstene under juletreet og setter oss i stuen. I’ll Be Home for Christmas kan vi høre litt i bakgrunnen, der Noah alltid har den på, litt slik i bakgrunnen. Det skal snart serveres en god middag. som alltid kommer først før vi har den tradisjonelle trekningen.

Noah serverer middag. Det er god stemning og det er en fin tilberedet og god kalkun vi får til hovedrett. Eget hjemmelaget syltetøy av kirsebær og morell, en fløtesaus og stekt potet. Dessert er som alltid Søtt Brød fra Stoltz Bakeri.

Søtt Brød, med rørt syltetøy til, litt krem og karamell. Det er ingenting som er som det Søte Brød fra Stoltz Bakeri. Min jobb er å reise innom her før jeg kommer til trekningen denne dag før jul.

Stoltz Bakeri ligger på 115, der på veien til Torekov, en spesiell ovn har de, der de baker sitt Søte Brød. Det finnes selvfølgelig også andre spesialiteter. Åttetallskringlen med melis og eggefyll er god. Noah lager selv Napoleonstoppene som ligger på fatet foran peisen. De er gode til en ekte kopp med nykokt kaffe.

Love the red Saab 9-3, just like my Bermuda, sier Hugh. Han smiler og nipper til et glass med noe annet, noe rødt. Glad i det røde, Hugh. Biler, vin, Bermuda og badekåpe, for å nevne noe.

Vi sitter ned og ser litt ut på havet, det er skumring nå. Der vi nå har spist middag og dessert, gjør vi oss klare og som vanlig er det Hugh som tar seg av selve trekningen, mens Tage skriver ned. Jimmy er observatør og jeg putter lappene på gavene, en god fordeling. Vi har mange pakker og det er mange lodd, der vi leter etter vinnere. Hugh trekker lappene opp av den røde luen, en etter en. Tage leser navnene og Jimmy skriver. Jeg klistrer på og plukker neste pakke, legger de over i sekken der det nå blir biltur for Hugh og meg, der vi kjører sammen den røde Saab 9-3.

Gatelysene er tent i Torekov, klokken er blitt litt over seks. Det er tid for Jimmy og Tage å gå hjem. Noah ser etter oss fra vinduet og vinker og sier god tur. Hugh har tatt på seg sin badekåpe, vi finner frem skjegget fra ifjor, luen kommer på, støvler følger så. Det ble igjen et isbad og biltur, rød badekåpe og Bermuda, Julkort Torekov, lotteri Torevi, vi ønsker god jul!

Spillelisten til denne lille julehistorien inneholder følgende;

 • Två solröda segel
  • Bengt Hallberg
 • (Christmas Eve) after midnight
  • Bjørn Skifs
 • Christmas time is here
  • Vince Guaraldi Trio
 • Love is a lonely thing
  • Kings of Convinience
 • Får tomten komma upp och hälsa på
  • Bo Kaspers Orkester
 • Little Things
  • Abba
 • I’ll be home for Christmas
  • Jared «Sax» Franks
 • The Little Swallow
  • Katie Melua
 • Kärlekens tid
  • Benny Andersson Orkester

Tidligere julebrev,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: