Det svinger og det bølger i virkelighetens «Achterbahn» vi titter inn hos «Die Königsblauen»

Embed from Getty Images

Det er Bayern Munchen som herjer i Bundesliga og det har de gjort så lenge jeg har husket, men fra tid til annen har andre klubber vært der oppe å nappet litt i skjegget, klatret i stigen og dyttet litt i ryggen og som vi så for noen år siden tok Borussia Dortmund med Jurgen Klopp som sjef skalpen fra dem ved noen anledninger.

Schalke 04 er en klubb som også har vært der oppe og vinket litt fra vinduskarmen. De er store, veldig store, laget fra Gelsenkirchen. Det er her spillerne entrer banen fra egne rulletrapper. Ifjor skjedde det utenkelige igjen der de forsvant ut av Bundesliga som det absolutte bunnlag.

Det er ikke alltid at fotball er rettferdig og til å forstå, men akkurat for tiden tilbringer Schalke 04 tiden på nivå 2 i tysk fotball en skjebne de deler med Hamburger Sportsverein, en annen storhet som sliter med å finne formelen for seier og gevinst og der naboen og kult klubben FC St. Pauli ser ut til å knekke koden atter en gang, der de ligger på toppen.

Så hvordan kan egentlig Schalke 04 havne så bakpå og miste helt fotfestet som en av de største klubber i Tyskland og faktisk den fjerde største klubb i verden, når det gjelder antall medlemmer.

Det har vært en merkelig berg og dalbane for Schalke 04 gjennom historien og de har rotet det til mang en gang for så å løfte seg opp igjen til et godt nivå. Skandalen fra tidlig 70 tall der flere spillere ble tatt for kampfiksing får de fortsatt høre når de møte sine naboer til kamp.

Der vi ser at Bayern Munchen ofte bruker sin makt ved å kjøpe de beste fra sine naboer har Schalke 04 gjort ting på en litt annen måte og når de har vært helt der oppe og luktet på seier, gull og glitter har sprekken kommet og spillere har blitt solgt på feil tidspunkt og uten en plan B i logistikken.

«Die Konigsblauen» har sine farger og har alltid holdt fast på det. De har kapasitet til over 62 000 tilskuere og nå fylles ikke stadion lenger til randen, men der klubben fortsatt trekker 40 000 pluss til sine oppgjør forventes det at det blir orden igjen.

Islendingen Victor Palsson ledet laget mot HSV i fravær av den egentlig kapteinen Danny Latza. Klubben har vært gode på talentutvikling og solgt spillere til de beste lagene, idag finner vi et norsk innslag også i klubben, den 19 årige midtbane spilleren Mikail Maden. En spiller med opphav i Brann og kamper for Norge på aldersbestemte landslag. Han fikk sin debut for a-laget tidliger i år, men en spiller for fremtiden og noe unna en fast plass i førstelagets start oppstilling.

To andre nordmenn har tidligere representert klubben. Tore Reginiussen og Frode Grodås har begge hatt sin periode i klubben uten at det ble mye spill og heder. Grodås entret aldri banen for førstelaget og Reginiussen kom retur til norsk fotball og fikk allikevel en respektable karriere både på klubb og landslag.

Der vi ser at klubben i dag også satser hardt på et united colours konsept og henter spillere fra nær og fjern har de vel mistet mye pga av mangel på tålmodighet. Klubben ligger akkurat før vinterpausen i Bundesliga på en 4. plass, og selvfølgelig er en direkte retur til øverste nivå innen rekkevidde, men svært urovekkende at en slik klubb kan havne i dette uføret.

Fotball handler om mye mer enn å være store og det å kunne skape gode nok resultater og strukturer til å ha det forventede nivå, men allikevel vokser det og gror i klubben. En spiller å følge med på er Malick Thiaw, ung og lovende stopper som kan ta steg fremover og har spilt fast denne sesongen.

Det er også en del rutine i laget hvor storscorer Simon Terodde er en ny spiller. 33 åringen har så langt scoret 12 mål på sine 16 opptredener, ingen dårlig statistikk. Terodde kom til klubben foran denne sesongen fra Hamburg. En kjent nomade i tysk fotball med fortid i et hav av klubber, og selvfølgelig da også mange sesonger bak seg i Bundesliga.

Det er også gode tanker og tenke på hvilke fantastiske spillere som har vært en del av denne klubben og der vi har sett den ene etter den andre forlate til fordel for store summer penger og blitt stjerner på det øverste av de øverste nivåer. Navn som Manuel Neuer, Mezut Ozil, Christian Fuchs, Rafinha, Joel Matip, Benedikt Hovedes, Sead Kolasinac, Julian Draxler, Ivan Rakitic, Leon Goretzka og Leroy Sane er bare noen av de som har spilt for klubben for ikke veldig lenge siden.

Vi vet med sikkerhet at Schalke 04 vil komme tilbake og prege tysk fotball, men akkurat nå er det mye som skal klaffe for at dagens mannskap finner veien tilbake på første forsøk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: