Engelske Corinthian FC fra verdens første superklubb til et brasiliansk fotball fenomen

Embed from Getty Images

Gjennom årene har jeg latt meg fascinere av hvordan fotball kan binde sammen det meste. Men det er også et fenomen at faktisk andre sysler ofte leder til spillet, som f.eks en reise, et yrke eller en begivenhet som da fotballklubben Crystal Palace ble til etter en verdensutstilling. Men det var Crystal Palace og lenge før de så dagens lys hadde en klubb i London skapt et ideal av hva egentlig denne sporten handler om.

Med toner fra La Strada tar jeg fatt på min ferd inn i et fotball univers som jeg lenge har gledet meg til å besøke. Det hele starter i London, Corinthian FC blir stiftet, året er 1882, hva ellers skjedde?

1882, slår opp og sjekker fakta. Der vi jobber oss nedover listen finner vi lite om Corinthian FC. Ikke overraskende er det andre begivenheter som nevnes, som f.eks. at USA president Franklin D. Roosevelt blir født, at den tyske legen Robert Koch offentligjør at han har funnet bakterien som forårsaker tuberkulose. Sigrid Undset blir også født i dette år. Vi får også ta med at Igor Stravinskij, den russiske komponisten, også kommer til verden. En fotballhendelse blir nevnt og navnet Tommy Bladstock dukker opp, også født i 1882. Han dør i 1907, 25 år gammel, under en kamp for Man Utd mot St Helens, etter at han har headet en ball, historien bør leses. En allianse mellom Tyskland, Østerrike og Italia dannes, en anglo egyptisk krig foregår og det har vært et attentat forsøk mot Dronning Viktoria. USA har vedtatt en lov som utestenger Kina fra det meste. Western legenden Jesse James blir skutt og drept av Robert Ford. Thomas Edison åpner sitt første kommersielle vannkraftverk. Det er også nevnt noen ord om Salpeterkrigen som utspiller seg mellom Chile og Peru, samt en forferdelig syklon som tar livet av 100 000 i Bombay. Vi tar også med fakta som at Blackburn Olympic blir FA Cup mester og at sesongen som blir avsluttet i England er den 11. i rekken. Charles Guiteau blir hengt etter drapet på den amerikanske presidenten James Garfield.

Mye på en gang men allikevel gir det et perspektiv av hva som er store nyheter i et år hvor denne fotballklubben blir grunnlagt. Corinthians FC lever på egenhånd frem til 1939 der den fortsetter sin eksistens i en sammenslåing med Casuals og får navnet Corinthian Casuals FC. Klubben eksisterer den dag i dag på nivå 7 til 8 i det engelske ligasystemet, der det historiske element nok for mange er det mest interessante.

Klubben ble grunnlagt av daværende president i det engelske fotballforbundet Nicholas Lane Jackson. Skottland var den dominerende nasjon, der fotball ennå ikke hadde spredd seg nevneverdig utenfor de britiske øyer. Det at Skottland hadde vunnet med store sifre over England i de tre siste landskampene gikk selvfølgelig hardt inn på de høye herrer og det ble starten på en historie som så dannelsen av den første superklubb i fotball, der det amatørliggende ideal fortsatt var og skulle være gjeldende.

Skottene hadde skapt et lag der spillerne var godt sammensveiset og hvor akkurat dette elementet ble trukket fram som det viktigste rundt deres fremganger. Corinthian FC ble dannet som en form for et landslag og spilte kun vennskapskamper, for å kunne skape mulighet for spillerne til å delta for andre klubber i serie og cup og hvor målsettingen var å lage et meget godt fotball lag uten at det skulle gå utover videre satsing for andre klubber.

Det ble etter hvert et lag som også spilte kamper mot andre lag i konkurranse og der de deltok i Sheriff of London’s Charity Shield. De spilte mot årets FA Cup vinner og nedsablet de beste motstandere på denne tiden som var Blackburn, Bury og Man Utd. Det var med kalassifre de vant og fortsatt den dag i dag laget som har ydmyket de røde djevler fra Manchester på det sterkeste, det var i året 1904 og seier 11-3.

Corinthian FC var hoffleverandør av spillere til det engelske landslaget og er til dags dato den eneste klubb som har hatt et helt lag på banen i kamper for England. I to kamper mot Wales, året var 1894 og 1895, var samtlige spillere fra Corinthian FC.

Det er mange myter om fotball og om denne klubben er det mange, og der vi kan lese historier om at det i seg selv var tog skinner og utbygging av disse over hele verden og den britiske koloniseringen som kanskje i seg selv må ta mye av æren for at fotballklubber på diverse kontinent ble dannet, har også Corinthians FC blitt tillagt mangt og mye i utbredelsen av spillet utenfor Europa.

De var det første fotball lag som turnerte med sitt spill og da blant annet i Sør Amerika og reisene er hyppig omtalt der en av spillerne i laget Charles William Miller er sett på som fotballens far i Brasil. Historien om denne mannen er fascinerende lesning, der han blir født i Sao Paulo i Brasil, året er 1874. Hans far er plassert i Brasil grunnet som skrevet over utbygging av jernbanen i dette landet.

Der Pelè, Neymar, Ronaldo og Ronaldinho står for dagens arv av fotballhistorie fra Brasil og kanskje noen husker Zagallo, Garincha og Carlos Alberto også, så var det altså en annen brasilianer ved navn Charles William Miller som virkelig er mannen som bragte fotballen til landet, der han returnerer til Sao Paulo i året 1894, grunnlegger laget SPAC og danner det første seriespill i landet.

Det er også sagt at Charles William Miller kom med forslaget til navn av den klubben vi i dag kjenner som Sport Club Corinthians Paulista. Der Corinthian FC fortsetter med sitt amatør ideal og på mange måter er et historisk sorti, blir laget fra Brasil grunnlagt i september 1910 og fortsetter en reise som får dette klubbnavnet til å feste seg i verdensfotballen videre på en måte som kanskje ingen kunne tenke seg.

Der vi i VM i 1958 for første gang får sjokk, og for mange starter historien om brasiliansk fotball her. Pelè selvfølgelig, Didi og Vava herjer på gresset i svenske byer og hvor også Corinthians har sin representant i finalen. Keeperlegenden Gilmar spiller for Corinthians Paulista og eneste spiller i laget fra denne klubb.

Der Gilmar er den første verdensmester, er det allikevel en annen som blir betegnet som den beste spiller gjennom alle tider i en Corinthians drakt, navnet er Roberto Rivellino. Totalt spilte han 236 ligakamper for klubben fra 1965 til 1974 og da også verdensmester for Brasil i 1970, spilte også VM i 1974 og 1978.

Andre spillere som kanskje også vinker i hukommelsen er Socrates, Casagrande og Wladimir. Der Socrates glimret fantastisk i landslaget og hvor Casagrande scoret mål klubb og for land, var Wladimir kontinuiteten, kun 7 landskamper for Brasil, men for Corinthians spilte han 805 seriekamper og scoret 21 mål i perioden 1972 til 1985.

Videre og fremover skjer det mye og over ser du en video om de to klubbenes møte i 2015, der amatørene fra England drar til Sao Paulo for å spille en kamp som hadde vært utsatt i 100 år og også en kamp som er den første på Paulistas nye stadion. Corinthians Casuals FC blir valgt i en spørring blant supportere hos Paulista, foran klubber som Real Madrid, Chelsea og Barcelona som var andre alternativ som kunne vurderes. Et møte mellom de engelske og det brasilianske kommer til der spillerne fra Paulista har navnene til spillerne fra 1914 utgaven av Corinthians FC på draktene. Det er sterke bånd som den engelske non-league klubben selvfølgelig setter stor pris på.

Corinthian FC var i 1914 på vei til Sao Paulo, men nyheten om at en krig var under oppseiling hjemme, gjorde at spillerne hadde annet å gjøre og returnerte hjem for å gå i krig. Den avlyste fotballkampen ble aldri glemt og da var det jo helt fantastisk at man igjen fant et godt tidspunkt for en ny kamp, selv om rollene var byttet fullstendig om og de evige amatører var fortsatt det, der Paulista er og fort ble en klubb i de profesjonelle rekker.

Corinthians Casuals FC spiller ikke lenger i det hvite og tradisjonelle draktene, som også var inspirasjonen og årsaken til at Real Madrid i 1902 bestemte seg for å gå i hvitt. Idag er det rosa og sjokolade brunt, årsaken er enkel, ser ikke grunn til å ha to draktsett og går da heller for det utradisjonelle, der få eller ingen andre spiller i akkurat disse farger.

Corinthian FC er ofte beskrevet som de som ga kloden læren om fotball slik det skulle spilles der idealet kom frem i riktig tone og form, og der klubben spredde budskapet i alle verdens hjørner. Det er mange flotte navn i begge leire, og der de ypperste presterte også i andre grener og med olympiske gull medaljer i bagasjen. Navn som Max Woosnam, Graham Doggart og Charles Brambridge er verdt å nevne, der Doggart spesielt huskes for sin utnevnelse av Sir Alf Ramsey som Engelsk landslagssjef. Woosnam var ikke bare fotballspiller, men ble også olympisk mester i tennis. Brambridge var i mange år den med flest landslagsmål for England, og med høyest ratio og antall år som topp scorer, selvom antallet var kun 11 på 18 kamper er det bare Vivan Woodward, Gary Lineker, Michael Owen og Wayne Rooney som kan skryte av en bedre statistikk over antall år på tronen som topp scorer for dette land.

Det er mye vi kan takke dannelsen av denne superklubben for og der spillere og ledere gikk foran og ble toneangivende for spillet og også der den første fargede stjerne i fotballen fikk sin plass, Andrew Watson, representerte klubben fra 1924 til 1925.

Vi glemmer heller ikke dansken Nils Middelboe som representerte Corinthians FC. Middelboe spilte først for Chelsea i England over en periode på 10 år fra 1913 til 1923, der hele 111 kamper ble registrert på midtbanespilleren. Han er beskrevet som første utlending i klubben Chelsea FC. Det ble også 7 mål på 15 landskamper for Danmark, to olympiske sølv medaljer og for alltid Danmarks første målscorer i en offisiell landskamp. Fotballhistorien har mye glemt og den om Middelboe er ny for meg og setter et nytt lys på temaet utenlandske spillere i engelsk fotball.

Det at tidligere Chelsea og Arsenal spiller Willian idag er en spiller i brasilianske Corinthians er en fin bro over til historien videre og viser at en reise fra Brasil til England tur retur fortsatt gir gode vibrasjoner og en unik relasjon, der mye er og blir ved det samme og at sannhetens øyeblikk ofte går foran det historiske perspektiv.

Med Willian i tankene fortsetter vi reisen med et nytt og brasilianske blikk og vi forteller litt om hvordan opphavet dannet et fantastisk ideal for fotball på et kontinent som har tatt dette til sitt. Sao Paulo hadde i starten kun en serie for seg selv og blir litt om litt flyttet til andre regioner uten at vi ser noen felles nasjonal serie etablert i dette enorme landet og hvor det å vinne Sao Paulo mesterskapet i seg selv er den største begivenhet.

Corinthians blir fort en storklubb i Brasil og etablerer seg godt, sanker sitt første trofè i 1914, da de vinner Paulista og har siden halt i land seieren i dette seriespillet 30 ganger, sist i 2019. Det har gjennom årene også blitt flere store andre triumfer. 7 titler i Serie A, seriespillet som foregår over hele Brasil, og seier første gang i 1990, sist i 2017. Dette er det gjeveste trofeet ved siden av Copa do Brazil som klubben har vunnet 3 ganger, sist i 2009.

Corinthians kom i søkelyset i England i 2006, da de to argentinske stjernespillerne Carlos Tevez og Javier Mascherano finner veien til London og signerer for West Ham. Daværende manager i klubben, Alan Pardew, har selv et opphav hos engelske Corinthians FC, men han finner aldri helt ut hvordan han skulle bruke dem. Det blir ingen suksess for Teves og Mascherano i London, der vi alle vet at de begge fant veien til toppen senere med spill for Man Utd og Man City (Tevez), Liverpool og Barcelona (Mascerano).

Corinthians Paulista ledes idag av Sylvinho og har utelukkende et brasiliansk preg, satser stort på utvikling av yngre spillere og ledes etter idealer som ofte kjennetegner store og mektige utviklere av spillet. Det er vel bare de som følger fotball med det skarpeste blikk som husker den nå 47 årige tidligere landslagspilleren, der han kan vise til en fortid i Barcelona, Arsenal og Man City.

Ofte vender de store hjem og så med Sylvinho som hadde sine røtter i Sao Paulo og startet reisen i fotball hos Corinthians, på venstre back i 177 seriekamper dannet det grunnlaget for en retur som øverste leder av fotballklubben idag. Det går i arv sies det, og ja det gjør det, fotball er et spill som må læres og de som lærer det best er ofte nær gralen og de som kjenner akkurat den.

Fotballens reiser er mange og der Corinthian FC skapte opplevelser og gode relasjoner utover landegrenser gjennom menn som alle hadde et stort hjerte for akkurat denne sporten, men også var fremragende idrettsmenn i andre grener. Det er mange andre reiser blant spillere fra disse to klubbene som virkelig forteller historier der fotballen på mange måter har fått sitt utgangspunkt og en gren å bygge på, og der selve kvisten var vokst seg sterkere og utover der stammen ble skapt.

Helt klart at engelske Corinthian FC gikk fra å være en superklubb til å bli et brasiliansk fenomen, der klubben utenfor London styres etter tanken om å fortsatt være amatører og det brasilianske aldri tenkte tanken på at det var veien fremover og tok selv ansvaret for utvikling av spillere med profesjonelle ambisjoner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: